Norsk design til julen – i år også

Publisert: 11.12.2013
Snart er det jul, og de aller fleste av oss blir jo litt ekstra opptatt av tradisjoner i denne årstiden. Og så er det julegavene da… hva gir vi hverandre til jul? Og hvordan pynter vi hus og hjem. Her er noen tips til norsk design til julen – enten til å pynte ditt eget julehus, eller å gi i gave til kjente og kjære. Dette begynner snart å bli vår egen lille juletradisjon – vi ga jo også i fjor tips til norsk design til jul. God julefornøyelse 
 

Designerduoen Wik & Walsøes keramikk er produkter som kler den norske julen spesielt godt. Stjernen i Wik og Walsøes kolleksjonen har hele tiden vært den lille Alven. Den har vært med helt siden debuten i 2007, og er symbolet på drømmer, håp og troen på det umulige. Etter lang og tro tjeneste for Wik og Walsøe, og ikke minst eventyrlige suksesser, fortjener hun (den lille alven) endelig å treffe en han. Designerne har derfor bestemt at gutten og jenta skal kles i ekte gull. En perfekt gave til julen til en du er glad i. Man kan velge mellom Alv gulljente eller Alv gullgutt

Arne & Carlos, som flyttet fra den globale moteverdenen til en nedlagt togstasjon på Valdres har de siste ti årene begeistret et bredt, moteinteressert publikum og strikkeentusiaster med sine nytenkende kolleksjoner. Strikkeboken og mønsterheftene med julekuler har gått som en farsott over landet de siste julene, og blir om mulig bare mer populær for hvert år som går. Under årets strikkenatt på NRK TV fikk dessuten en tidligere gensermodell av Arne og Carlos strikkekolleksjon en renessanse med stor oppmerksomhet. Heldigvis for Norsk Flid Husfliden og alle oss som gjenoppdaget genseren finnes det enda ferdige strikkepakker med mønster og garn for salg. Så da kan du enten kjøpe den og strikke den ferdig, eller la mottaker strikke selv! 

Smykkedesigneren Bjørg har blitt en norsk superstjerne i smykkenes verden! Det er få norske designere som noen sinne får komme innenfor David Bowies magiske univers. Men det har altså Bjørg gjort. Hennes smykker er brukt i stor grad i videoen "The Stars (Are Out Tonight)" . Smykkene som ble brukt er "After Eden" arm cuffs, "Dew of Dreams" collar tips and "Wild Horse" neckpieces and earpieces. Og det er ikke bare Bowie som har fått øynene opp for disse fantastiske smykkene. Lady Gaga hadde på seg ”wild horse” smykket (selvfølgelig på hodet) i en covershoot for Elle US tidligere i høst. Alle smykkene fra Bjørg inneholder 100% naturlige materialer – og de er håndlagde. En perfekt og spesiell gave til en du er helt spesielt glad i. 

Industridesigner Joachim Botnen har klart det nesten umulige. Å skape enkle, oppsiktsvekkende og likevel elegante iPhonecover i en ellers så bling-preget jungel av deksler til iPhone og Apple- produkter. Dekslene kommer i unike materialer som bambus, lakseskinn og resirkulerte bildekk i en elegant ramme av anodisert aluminium. Vi liker lakseskinnet spesielt godt! En perfekt gave til en som har alt – og kanskje en annerledes twist for en som er glad i å fiske..? 

Et annet nytt, men allikevel erkenorsk produkt er bunadspleddene! Under London design Festival i 2012 lanserte Andreas Engesvik og Mandal Veveri en helt ny produktkategori: bunadspledd! De første bunadspleddene er inspirert fra fem ulike regioner og bunader i Norge: Setesdal, Nordland, Fusa, Bringeklut fra Vest Telemark, og herrebunad fra Sunnmøre. Bunadspleddene er designet ved hjelp av striperapporter fra de fem bundene. Engesvik fikk ideen til bunadspleddene en julaften for noen år siden da han satt på kjøkkenet med sin bunadskledde kjæreste og hennes familie gående rundt seg. Alle hadde på seg bunader fra Setesdal – fagene, stripene og detaljene var overveldende, og han så da at bunader kan oppleves som farger komponert på en overflate. Bunadspleddene er nettopp en forenkling og oversettelse av bunadene til en annen overflate; et bunadspledd. Det er Mandal Veveri som produserer stoffene – en tradisjonsrik tekstilprodusent, som blant annet produserer stoffer til Norsk Flid Husflidens over 100 bunader. Pleddene er i salg i Norsk Flids Nettbutikk, og i Norsk Flid Husflidens butikker over hele landet. 

Vi ønsker alle riktig god juleforberedelse – og en god julegavehandel!